Een puppy aanschaffen
De Berner Sennenhond
Op deze website wordt geen informatie gepubliceerd over het ras en de geschiedenis van de Berner Sennenhond. Hier kunt u veel informatie over vinden op internet. Daarnaast zijn er diverse goede informatieve boeken hierover verkrijgbaar waarvan een hieronder een drietal boeken genoemd worden:
- Berner sennenhond, aanschaf, voeding, verzorging, opvoeding, voortplanting, gezondheid, Over Dieren, ISBN 90 5821 003 0
- De Berner Sennenhond, Ruud Haak, ISBN 90 6248 691 6
- Berner Sennenhond, aanschaf, verzorging, voeding, opvoeding en fokken, Esther Verhoef-Verhallen, ISBN 90 5841 014 5
Wel willen we graag kort en beknopt stilstaan bij de aanschaf, verzorging, voeding en opvoeding van een puppy. Onderstaande inhoud is overgenomen uit bovenstaande drie boeken en is een korte samenvatting. Wanneer u bij ons een puppy aanschaft krijgt u een o.a. een informatiebrochure mee met de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Uiteraard kunt u altijd bij ons terecht voor vragen en adviezen.
AANSCHAF VAN EEN PUPPY
Zelf hebben wij veel aandacht besteed aan de aanschaf, voeding, opvoeding, verzorging en ontwikkeling van Bizoe. Voor de dekking hebben wij uiterst zorgvuldig in 2011 de dekreu Heer Hertog van The Barking Bunch uitgezocht en in 2012 Catlemnt's Keizer for The Barking Bunch. Wij werken graag mee aan de voortzetting van een gezond en mooi Berner ras.
Wij zullen zeer zorgvuldig te werk gaan bij het uitkiezen van de nieuwe eigenaren van de puppies omdat wij willen dat de puppy's goed terecht komen en kunnen genieten van een goede verzorging, voeding en opvoeding. Indien wij hieraan twijfelen dan zullen wij altijd beslissen in het belang van het puppy. Ook zullen wij u indien wij dit noodzakelijk vinden adviseren voor de keuze van uw puppy om er zo voor te zorgen dat het juiste puppy bij het juiste gezin past en komt. Het is niet zo dat alle geïnteresseerden automatisch in aanmerking komen voor een puppy. Er zal altijd een persoonlijk gesprek en kennismaking plaatsvinden. O.a. is een belangrijk selectiecriterium dat u niet in een appartement of flatgebouw woont zonder lift. Bij het opgroeien van de puppy's tot 1 jaar is het dan ook erg belangrijk dat ze geen trappen lopen, niet in en uit de auto springen, niet te wild spelen met andere volwassen honden en dat u niet al te lange wandelingen maakt.
Wij zullen toekomstige eigenaren voldoende informatie verschaffen die zij nodig hebben of behoren te weten bij de aanschaf van een Berner puppy. Wij gaan er vanuit dat deze informatie en deze richtlijnen door de toekomstige eigenaren opgevolgd en nageleefd worden.
Als de puppy's geboren zijn dan mogen zij drie weken geen visite ontvangen i.v.m. infectiegevaar wat zelfs de dood bij puppies tot gevolgd zal hebben. Toekomstige eigenaren zullen uiteraard via deze website op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen en zullen ruimschoots de gelegenheid krijgen om Bizoe en haar puppy's te bezoeken.
De puppy's worden bij ons thuis grootgebracht, ze worden geboren in de werpkist en na een week of 3 hebben ze een grote puppy ren ter beschikking voor het slapen en voor de nacht. Overdag zijn de puppies bij ons vrij in huis en bij mooi weer mogen ze naar buiten. Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de socialisatie van huis, tuin en keukengeluiden. Als de puppy's iets ouder zijn zullen wij een gedeelte van het socialisatieprogramma met ze gaan doen (o.a. korte autoritjes, het dorp ingaan, naar de markt gaan), treinstation, geluiden CD etc).
Vanaf ongeveer 5 weken mogen de nieuwe eigenaren hun keuzen voor een puppy maken. De puppy's mogen met 8 weken naar hun nieuwe baasjes. U ontvangt van ons een koopovereenkomst, stamboom, paspoort en andere officiële documenten. De puppy's worden geënt (met 6 weken), ontwormd (met 2, 4, 6 en 8 weken) en gechipped.
Alvorens u besluit om een Berner Sennenpuppy aan te schaffen is het belangrijk voor u en voor uw huisdier om een aantal zaken vooraf op een rijtje te zetten.
Berner Sennenhonden zijn aantrekkelijke honden, ze zijn vriendelijk maar wel alert en bewaken huis en haard effectief zonder agressief te zijn. Ze zijn uitermate slim en intelligent. Een harde aanpak of langdurige oefeningen met veel druk werkt averechts bij dit ras.
Het ras kent echter ook enkele gezondheidsproblemen. Ellebogen en heupen zijn erg gevoelig voor dysplasie. Berners worden dan ook in het algemeen niet oud, maximaal 8 tot 10 jaar.
De keus voor een reu of teefje is erg persoonlijk. Een reu heeft meer afleiding nodig omdat hij dominanter gedrag vertoont. Hij probeert snel de baas te spelen over andere honden en vaak ook over zijn baas. Een strengere opvoeding is hierbij beslist noodzakelijk. Een teef is meer op de baas gericht en ziet hem of haar vooral als leider van de roedel.
Het opvoeden van een puppy kost veel tijd. In het eerste levensjaar leert de pup meer dan in de rest van zijn of haar leven. U moet er rekening mee houden dat u, zeker de eerste maanden, een paar uur per dag bezig bent met de pup. Een pup zal in de eerste maanden ongetwijfeld schade aan gaan
richten, denk hierbij aan behang, sokken, schoenen, meubilair etc. De opvoeding die een pup krijgt is van invloed op zijn of haar hele wezen.
Verder dient u zich te realiseren dat een pup financieel duur is in aanschaf en in “onderhoud”.
Het grootbrengen van een pup kost u veel energie, tijd en geld en levert u veel plezier en liefde op! Zorg er voor dat u een (bij voorkeer meer) vast oppassers ter beschikking hebt en laat uw Berner pup hier al vroeg aan wennen. Laat uw Berner ook al vroeg wennen aan alleen thuis zijn.
Een Berner is niet geschikt om lang alleen te blijven dus als u dagelijks van ’s ochtends tot ’s avonds buitenshuis werkt is het niet raadzaam om een Berner aan te schaffen.
TWEE HONDEN
Twee honden in huis is in principe gezellig maar u kunt beter geen twee pups tegelijkertijd aanschaffen. Wij plaatsen slechts één pup per gezin. Zowel de opvoeding als het opbouwen van de band tussen baas en hond kost enige tijd. De pup heeft in deze belangrijke periode veel aandacht nodig. Als u twee pups in huis neemt dan moet u deze aandacht verdelen waardoor er een grote kans is dat de ene pup “minderwaardig” wordt aan de andere pup wat de nodige gedragsproblemen met zich mee brengt. Wanneer u een tweede hond wilt aan schaffen doet u er verstandig aan dit te doen op het moment dat uw eerste hond volwassen is (minimaal 1 jaar). De combinatie reu en teef verdient extra aandacht. Het is aan te bevelen een hond van hetzelfde geslacht erbij te nemen.
HONDEN EN KINDEREN
Honden en kinderen gaan uitstekend samen. Kinderen moeten echter wel beseffen dat een hond een dier is en geen speeltje. Een hond voelt zich niet op zijn gemak als er met hem gesold wordt. Hij kan er angstig, schuw en zelfs agressief van worden. Leg duidelijk uit aan uw kinderen hoe ze met de hond moeten omgaan. Laat ook zien welke spelletjes je met de hond kunt doen. Kinderen moeten leren de hond met rust te laten als hij aangeeft dat hij niet meer wil spelen. De hond moet ook zijn eigen plek hebben waar hij niet gestoord wordt. Laat de kinderen zoveel mogelijk helpen bij de verzorging van de hond zodat er een hechte band tussen kind en hond bestaat. Laat uw hond nooit alleen met jonge kinderen.
BENODIGDHEDEN
Voordat de pup in uw huis komt dient u het volgende aan te schaffen:
- Bench
- Ligkussen of ligmand
- Halsband en lijnen
- Voer- en drinkbakken (roestvrij staal en op hoogte verstelbaar om maagtorsies na het eten te voorkomen)
- Speelgoed
VERZORGING
Verzorging van uw Berner Sennenpuppy is noodzakelijk en plezierig. Baas en hond hebben aandacht voor elkaar.
Vacht
Een Berner pup is 8 weken als hij bij u in huis komt. Hij lijkt dan op een bolletje wol en dit wollige en pluizige haar wordt vervangen op korte tijd door de definitieve vacht. Een goede vachtverzorging bestaat uit regelmatig borstelen en/of kammen en controle op ongedierte. Laat u pup al op jonge leeftijd wennen aan het borstelen. Laat trimmen of scheren achterwege want de vacht isoleert en beschermt niet alleen ’s winters maar ook ’s zomers tegen de hitte. Doe uw hond pas in bad of douchen als dat echt nodig is en gebruik hiervoor alleen speciale hondenshampoo. Het is aan te bevelen om uw hond 1 tot 2x per jaar naar een trimsalon te brengen voor een algemene check-up (vacht, ogen, nagels knippen, anaal klieren verwijderen etc.)
Gebit
Controleer tanden en kiezen regelmatig. Harde brokken dragen bij aan schone en gezonde tanden. Er zijn speciale kauwkluiven te koop die tandsteen helpen voorkomen en zorgen voor een frisse adem. Het allerbeste helpt het om regelmatig tanden te poetsen. Hiervoor zijn speciale hondentandenborstel en hondentandpasta beschikbaar. Laat uw pup hier al vroeg aan wennen.
Nagels
De nagels van een hond die regelmatig op een harde ondergrond loopt zullen vanzelf afslijten. Honden die weinig buiten komen en op zachtere ondergronden lopen zullen regelmatig gecontroleerd moeten worden op de lengte van de nagels. Indien u dit niet zelf durft of kunt dan kan dit bij de trimsalon gedaan worden.
Ogen
De ogen van een hond moeten dagelijks worden schoongemaakt. Klontjes en slaapjes in de ooghoeken kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een neergaande beweging van uw duim. U kunt hiervoor eventueel een tissue gebruiken.
Oren
Oren worden vaak vergeten schoon te houden. Kijk de oren wekelijks na. Zijn de oren vies of bevatten ze veel oorsmeer dan moet u ze schoonmaken. Niet met watten en ga nooit met een voorwerp in de gehoorgang. Een schoon katoenen doekje met wat lauw water of baby olie is een perfect middel om de oren schoon te maken.
Verder dient u aandacht te besteden aan vlooien, wormbestrijding, teken en standaardentingen. Uw dierenarts zal u hierover adviseren. Zorg dat u regelmatig met uw pup bij de dierenarts komt, ga ook eens bij de dierenarst langs zonder dat u een afspraak heeft zodat uw pup de dierenarts ook associeert met iets leuks.
VOEDING
U krijgt van ons een voedingschema mee met meer informatie. Zorg er in ieder geval voor dat uw Berner mooi op gewicht blijft. Geef u Berner geen menselijk voedsel en ben spaarzaam met koekjes en lekkere tussendoortjes. Hierdoor kan uw Berner op een ongezond gewicht komen wat ongetwijfeld zal lijden tot gewrichtsproblemen. Kauwartikelen zijn er in alle soorten en maten en zijn heel goed voor het gebit. Niet alle kauwartikelen zijn verantwoord. Uw dierenspeciaalzaak kan u hierbij adviseren.
OPVOEDING
Het is erg belangrijk dat uw hond goed is opgevoed en goed luistert. Een pup kan spelenderwijs leren wat wel en niet mag. Belonen en consequent zijn is hierbij uitermate belangrijk. Een puppy cursus is aan te bevelen. Voorkom ongewenst gedrag en leer dit zo snel mogelijk af. Consequentheid houdt in dat een hond altijd wel iets mag of nooit mag. Maak hierover afspraken binnen uw familie/gezin. Beloon uw hond voor goed gedrag en straf hem nooit achteraf. Negeren werkt vaak beter dan straffen. Ga vooral niet schreeuwen tegen uw hond en sla uw hond vooral niet. Als u de hond moet corrigeren doe dit dan direct. Verhef uw stem of pak uw hond bij zijn nekvel.
Wanneer u een puppy aanschaft ontvangt u in de informatiebrochure meer informatie over zindelijkheid, voeding, verzorging, lichaamsbeweging etc.
Basisbevelen
De basisbevelen voor een goede gehoorzaamheid zijn de diverse commando’s zoals zit, lig, hier, blijf, wacht en vrij). Begin hier direct mee zodra uw puppy in huis is. Oefen hiermee kort op een dagelijkse basis.
Spelen
Er zijn verschillende manieren om met uw hond te spelen. Ga pas met een sjortouw spelen als uw hond één jaar is, dit om gebitsproblemen te voorkomen. Gebruik nooit een te kleine bal omdat deze in de keel van de hond kan schieten. Wees voorzichtig met stokken tokken vanwege plinters. Spelen is uitermate belangrijk voor uw hond. Zorg er voor dat u degene bent die een einde aan het spel maakt. Uw dierenspeciaalzaak kan u adviseren over geschikt speelgoed.
Socialiseren
De socialisatie fase bij een pup is uitermate belangrijk. Uw fokker zal ongetwijfeld hier de nodige aandacht aan besteden als de pups nog bij de moeder zijn. Honden zijn vaak bang in bepaalde situaties (denk hierbij aan harde geluiden zoals onweer en vuurwerk). Negeer angstig gedrag en besteed hier geen aandacht aan. Laat uw pup zoveel mogelijk ervaren in de socialisatiefase (vanaf 7 tot 14 weken), denk hierbij aan een trein, geluiden van een bushalte, kinderboerderij, scholen, een CD met geluiden, een lift, dieren, bejaarden, auto rijden, water en zwemmen, bromfietsen, etc.
Lichaamsbeweging
Een Berner is dol op beweging maar een jonge Berner mag vooral niet te zwaar belast worden. Hij heeft al zijn energie nodig om sterke botten, pezen en gewrichten op te bouwen. Lange wandelingen kunnen aan de gewrichten van uw jonge Berner schade berokkenen. Maak bij voorkeur 6 tot 8 korte wandelingen per dag (5 tot hooguit 10 minuten). Laat uw hond direct wennen aan het lopen aan een lijn en aan een halsband. Vermijd in het eerste levensjaar trappen lopen en springen (in en uit de auto bijvoorbeeld). Een pup die jonger is dan 10 weken mag per dag niet langer spelen dan 5 minuten. Daarna komen er maand 5 minuten bij. Een pup van 18 weken mag dus een kwartier per dag spelen. Houdt dit schema goed en zorgvuldig in de gaten!
.
Maak jouw eigen website met JouwWeb